Místa, která stojí za navštívení v Jeseníkách

Každé hory stojí za návštěvu a každé hory mají svoje místa, která opravdu stojí za návštěvu. Ne že by ty ostatní místa za návštěvu nestála, ale jsou taková, která vám dají ještě něco víc. Jaká najdete v Jesenických horách?

zasněžené sloupy

Praděd

Praděd je dominantou Jesenických hor. Jedná se o druhou nejvyšší českou horu – vysokou 1492 metrů. Na vrcholu hory se nachází vysílač, který nabízí také vyhlídku pro turisty. Tato věž byla uvedena do provozu v roce 1980, i když stavba byla zahájena v roce 1969. Proč se stavěl tak dlouho? Na Pradědu jsou velice náročné povětrnostní podmínky, proto se dalo stavět maximálně polovinu roku. Pokud dojdete na Praděd, můžete využít sjezdu na koloběžce zpátky dolů na Ovčárnu. Na Praděd vede spousta cest, všechny jsou opravdu krásné ale jedna z nejhezčích je stezka Bílé Opavy.

Vřesová studánka

Poutní místo se nachází v krásné výšce 1313 metrů. Krásné číslo a ještě hezčí místo. Najdete zde dochované základy kaple. Na místě stála také horská chata, dnes se již na místě nenachází. Vřesová studánka je krásným poutním místem, které je jako stvořené k meditaci a k odpočinku. V současné době se hodně diskutuje o obnově poutního místa a vybudování nové chaty, jako náhrady za tu, která v roce 1892 vyhořela a její náhrada byla v roce 1988 zbourána.
dlouhé stráně

Dlouhé stráně

Místo nejen krásných výhledů ale především technického divu světa, jímž přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně jsou. Tato elektrárna se nachází z velké části pod zemí, ale její provozovatel provozuje exkurze pro turisty. Na vrchol masivu Mravenečník se můžete dostat buď pěšky z Koutů nad Desnou, lanovkou z téhož místa k Tetřeví chatě a poté opět pěšky, nebo se nechat nahoru vyvést linkovým autobusem. Samozřejmě se jedná o vrchol perfektně sjízdný na kole, ale počítejte s tím, že je cesta opravdu prudká. Trasa je také velice oblíbená na běžkách.