Do Říma za nezapomenutelnou gastronomií


Italské hlavní město, kterým je bezpochyby Řím, a které bývá velice často označováno jako jedno z nejkrásnějších hlavních měst vůbec hlavně zásluhou své zachovalé a dechberoucí architektury, každoročně navštíví okolo neuvěřitelných deseti milionů turistů, jejichž kroky nejčastěji vedou právě k již zmíněným památkám. Nemáte tak nejmenší šanci vidět ty nejznámější památky, k nimž patří Koloseum, kde se jak jistě víte konaly gladiátorské zápasy nejen ve složení člověka proti člověku, ale také člověka proti vyhladovělým krvelačným zvířatům, nedaleké Forum Romanum, srdce celého Říma a nejmenší stát na světě, tedy Vatikán se svatopeterským náměstím, kterému dominuje bazilika svatého Petra, Andělský hrad, Španělské schody, Pantheon anebo Altare della Patria, neboli celým názvem Národní památník Viktora Emmanuela II., bez jediného človíčka.

Řím ale netvoří jen tyto významná místa. Velice důležitou součástí je také italská gastronomie. Byla by tak velká škoda nenásledovat lahodné vůně, které se kolem vás linou snad na každém kroku. Pojďme se společně podívat, co byste rozhodně neměli vynechat.

italské cannoli

Nešlo by snad začít ničím jiným než vyhlášenými těstovinami, ke kterým byste vzhledem k nepřebernému množství druhů potřebovali pěkně objemnou příručku. Chtěli-li bychom se bavit v číslech, dostali bychom se na neuvěřitelných 360 druhů. Abychom vám výběr usnadnili, zkuste si objednat těstoviny all’amatriciana, jež dostaly název podle italského městečka Amatrice, kde vznikly. Jedná se o spojení rajčat, kvalitního bílého vína, typického tvrdého ovčího sýra, který se jmenuje pecorino, sušeného vepřového laloku neboli guanciale a na ochucení je zde také pepř a chilli. Určitě vás ale nezklame ani typická boloňská omáčka, která rozhodně s naší českou verzí s kečupem nemá nic společného. Zapomenout nemůžete ani na legendární pizzu. Když nebudete mít chuť nebo místo na celou, rozhodně není žádným problémem koupení libovolného počtu dílků ve všudy přítomných pizzeriích.

kousek parmezánu

Typickým dezertem, jež si vybaví snad každý je Tirramissu. Ta italská je sice nenahraditelná, ovšem jedná se o dezert už všem známý. Budete-li tedy chtít vyzkoušet nové chutě, zvolte například maritozzo, což se dá přirovnat k podélné české koblize naplněné šlehačkou, cannoli anebo zabaglione – lehký našlehaný krém vyrobený z vaječných žloutků a cukru. Ze slaných pochoutek se nabízí prvotřídní šunky a sýry, které se vyrábí z těch nejkvalitnějších surovin a na jejichž výrobě si dávají Italové opravdu záležet. Mezi ty nejznámější řadíme šunku prosciutto, u jejichž výroby je nejdůležitější správná vlhkost vzduchu, dostatek soli a samozřejmě také kvalita masa. Pochutnat si na ni můžete například na těstovinách farfalle anebo ve velice oblíbené svačině – sendviči. Z řad kravských sýrů je na vrcholu bezesporu parmezán, jehož chuť a kvalita se odvíjí od doby zrání, která se pohybuje v rozmezí jednoho až šesti let. Italská kuchyně je zkrátka rájem pro pravé gurmány! Neváhejte a objednejte nelevnější letenky do Říma!