Chraňte se i on-line

Svět internetu přináší množství příležitostí, ovšem stejně tak i hrozeb. Je třeba vědět, jak se na on-line půdě vyhnout nebezpečí či nepříjemnostem. Stačí znát pár základních pravidel a můžete se s klidným srdcem věnovat brouzdání po internetu. Jaké kroky podstoupit a jak nenaletět? Dozvíte se v tomto článku.Buďte v bezpečí i na internetu

Neznáme odkazy

Základní a nejjednodušší radou je vyhnout se neznámým odkazům. Ať už na něj narazíte kdekoli, vyhněte se mu. Může skrývat nebezpečný virus, a to opravdu není žádoucí. Pokud máte funkční antivir, veškeré stránky a odkazy jsou pravidelně kontrolovány, a tak se možnost napadení virem značně snižuje. I přesto buďte obezřetní a bezhlavě neotevírejte vše, na co narazíte.

Lákavé reklamy

„Gratulujeme, vyhráváte!“ Jistě jste už na podobnou reklamu narazili. Jedná se o podvod a žádná cena na vás bohužel nečeká. Proto neklikejte na žádnou vyskakovací reklamu, která vypadá až příliš dobře. To samé platí u e-mailů. Ten většinou podobné zprávy automaticky zařazuje do spamu, ale může se stát, že se dostane do doručené pošty. Buďte na pozoru.

Pozor na osobní údaje

Nikdy a za žádných okolností nesdílejte veřejně údaje o své osobě. Rodné číslo, číslo kreditní karty či číslo účtu. Při nákupu na internetu si ověřte autenticitu prodávajícího. Neposílejte peníze na základě žádostí prostřednictvím e-mailů od cizinců. Chraňte své soukromí.Jak se chránit

Sociální sítě

Ty jsou kapitolou samo o sobě. Základní dodržování bezpečnosti je nesdílet osobní informace a intimní fotografie. Dále nikdy nesdělujte svá hesla a neukládejte si je na veřejných přístrojích. Nepřijímejte žádosti od neznámých lidí. Pokud jste například na dovolené, nešiřte informace o tom, že u vás doma nikdo není. Ne každý člověk má postranní úmysly, ale bezpečnost je na prvním místě.
Pokud si do počítače ukládáte důležitá data, mějte je vždy zálohována. Dbejte na funkční antivirus. Ten se vám před skončením daného období připomene a dá vám tak čas na koupi nového. Užívejte si online prostředí s čistou hlavou.